Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

"Η γενιά του Selfie" από το περιοδικό "Hot Doc"


Το «εγώ» ξεπηδά μέσα από το Twitter, ακμάζει στο Facebook, ανθίζει στο Instagram.


 
«Με αγαπώ, άρα υπάρχω», «Με βλέπουν, άρα αξίζω». Αν η γενιά του Selfie αποτυπωνόταν σε συνθήματα, τότε ενδεχομένως να ήταν αυτά. Όχι όμως βασισμένα στην καρτεσιανή λογική, ούτε συνδεδεμένα με την πραγματική ζωή, αλλά με την εικονική, τη ζωή στο web… Με άλλα λόγια; Μετανεωτερικότητα: η ζωή στον πρώτο ενικό στο πλαίσιο ενός φρενήρους διαγωνισμού δημοτικότητας στις μικρές οθόνες. Το γαλλικό περιοδικό Nouvel Observateur δημοσιεύει μια έρευνα για το «νέο ναρκισσιστικό κύμα», η διαδικτυακή έκδοση του Forbes αναρωτιέται αν η «Selfie Generation» θα βαδίσει στα χνάρια της «γενιάς της χιλιετίας», δηλαδή αν θα ζήσει κι εκείνη μια εξίσου παρατεταμένη εφηβεία και συνεπώς την αντίστοιχη δυσκολία ενηλικίωσης. Ένα είναι βέβαιο, όπως λένε οι ειδικοί: «Τα ψηφιακά εργαλεία στην ουσία κάνουν ορατή την ψυχική διαταραχή της Selfie Generation, η οποία είναι εθισμένη στην εικόνα της και στην online υπερέκθεσή της – φαινόμενο που απασχολεί έντονα πλέον τα ψυχαναλυτικά και ψυχιατρικά συνέδρια. Εξάλλου, τα συμπτώματα του «νεο-ναρκισσισμού» και της selfie παθολογίας στην εποχή του Instagram -επιδειξιομανία, χαμηλή αυτοεκτίμηση, έλλειψη ενσυναίσθησης- έχουν λάβει πια διαστάσεις επιδημίας.

Η λέξη «selfie», επιλέχθηκε ως «Λέξη της Xρονιάς» για το 2013 από το Βρετανικό Λεξικό της Οξφόρδης. Αν υπήρχε και «Kίνηση της Xρονιάς», τότε αυτή δεν θα μπορούσε να ήταν παρά «ένα υψωμένο χέρι με μια έξυπνη συσκευή στην παλάμη και έναν αντίχειρα να ακουμπά την οθόνη για να απαθανατίσει μια προσωπική στιγμή του ίδιου προσώπου».

Η selfie φωτογραφία όμως, δεν μένει στο αρχείο του ιδιοκτήτη της, αλλά εμφανίζεται σχεδόν αυτόματα -μετά τη λήψη της- στο διαδίκτυο. Κοινωνικά δίκτυα λοιπόν στην υπηρεσία εγωκεντρικών όντων που ζουν, επιβεβαιώνονται, θριαμβολογούν μέσα από τις προσωπικές τους ιστοσελίδες. Όσο περισσότερο πίξελ μπορεί να σηκώσει το είδωλο μας, μετά από απειράριθμα φωτογραφικά κλικ για την απαθανάτιση της καλύτερης εκδοχής μας, με στόχο την εξασφάλιση ακόμα περισσότερων διαδικτυακών λάικ, τόσο περισσότερο θα ενισχυθεί ο υπερ-ναρκισσισμός μας και θα «κουμπώσουν» τα κενά της αληθινής μας ζωής.

Το BBC επέλεξε να τοποθετηθεί επί του θέματος με ένα ερώτημα: «Γιατί η Γενιά Selfie δεν μπορεί να βρει δουλειά;», εννοώντας εμμέσως πλην σαφώς πως οι ψηφιακοί αυτόχθονες είναι εκτός από νάρκισσοι και άνεργοι…

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του Nouvel Obs, η γενιά Selfie με τον εθισμό στην απαθανάτιση του ειδώλου της, και στην ανάρτηση των αυτo-πορτρέτων της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης -απευθυνόμενη συχνά πυκνά ακόμα και σε μάνατζερ που σε βοηθούν να χτίσεις ιδανικά fan bases στο Facebook- αντανακλά στην πραγματικότητα μια επιδειξιομανή κοινωνία. Στις ΗΠΑ λένε χαρακτηριστικά πως η «me me me generation», δηλαδή η «γενιά εγώ εγώ εγώ» διαδέχτηκε τη «me generation» -τη γενιά του ενός εγώ.

Όπως επισημαίνουν οι ειδήμονες, "η ανωνυμία σκοτώνει τους σύγχρονους εφήβους". Έχουν μάθει να φωτογραφίζονται από την κούνια και ξέρουν από πολύ νωρίς το ψέμα της εικόνας και τα μυστικά του photoshop».

Τα χρόνια της σεμνότητας έλαβαν τέλος. Και ο ναρκισσισμός μοιάζει πια με επιδημία. Ο γάλλος ψυχίατρος Λοράν Σμιτ κάνει λόγο για «τοξικές προσωπικότητες που στερούνται ενσυναίσθησης και αυτοεκτίμησης, ενώ βρίσκονται σε έναν διαρκή ανταγωνισμό».

Λένε πως οι περίφημοι baby boomers -η προηγούμενη γενιά- μεγάλωσαν σαν μικροί βασιλιάδες και με τη σειρά τους έγιναν γονείς «παιδιών αυτοκρατόρων». Αυτά τα παιδιά, μπορεί να στερούνται φιλοδοξιών και ικανότητας συγκέντρωσης, μοιάζουν όμως να γνωρίζουν πώς να διαχειρίζονται τις αναρτήσεις τους με στρατηγικό τρόπο έτσι ώστε να γίνονται δημοφιλείς.

"Η μόδα με τις selfie φυσικά είναι σύμπτωμα και όχι η αιτία. Αντανακλά μια γενικότερη ναρκισσιστική αντίληψη και υποδηλώνει την ύπαρξη βαθύτερου καταθλιπτικού συναισθήματος.

Τα χαρακτηριστικά της σύγχρονης ζωής ενισχύουν το ναρκισσισμό. Ο κόσμος μεταβάλλεται ραγδαία, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τρέφουν τη ματαιοδοξία και την απληστία μας, ενώ ο υλισμός κυριαρχεί σε βάρος της ανθρώπινης αξίας. Ζούμε σε μια εποχή που η εικόνα υποκαθιστά την ουσία και η τελειότητα είναι το ζητούμενο. Καθένας είναι σημαντικός για τους άλλους όχι γι αυτό που πραγματικά είναι, αλλά για το είδος της λειτουργίας που εκπληρώνει. Με βλέπουν, άρα υπάρχω. Τα “like” καθορίζουν την αξία σε μια εποχή απαξίας, όπου κυριαρχεί η μοναξιά και η θλίψη και υπάρχει απεγνωσμένη ανάγκη για λίγη έστω ψευδαίσθηση αποδοχής.

Όλα γίνονται για το θεαθήναι και όλα μένουν επιφανειακά. Γι’ αυτό όταν έρχεται μια ματαίωση από την πραγματικότητα, καταρρέει πολύ εύκολα ο “ψευδής εαυτός” και γίνεται εμφανές ότι η υπερπροβολή της εικόνας κρύβει μειωμένη αυτοεκτίμηση, θλίψη, μοναξιά και αυτοϋποτίμηση.

Εστιάζουμε στην εικόνα που προβάλλουμε προς τα έξω προκειμένου ν’ αντισταθμίσουμε το εσωτερικό κενό και την προσωπική μας μοναξιά. Όσο λιγότερο καλά νιώθω μέσα μου, τόσο περισσότερο προβάλλω προς τα έξω μια υπερβολική εικόνα που ενέχει κάτι το ψευδές και το επιφανειακό", εξηγεί στο HOT DOC η Νίκη Δαρμογιάννη, παιδαγωγός-ψυχοθεραπεύτρια εφήβων και ενηλίκων.

«Αρρωστημένοι με τις selfie για να εμφανιστούν στη σκηνή του web και για να δώσουν αθανασία στις πιο προσωπικές τους στιγμές», σημειώνει από τη μεριά του το ιταλικό περιοδικό Espresso σε ένα δημοσίευμα που εκθέτει κάποια από τα πιο εμβληματικά παραδείγματα της «selfie παθολογίας»: Τότε που μια συμμορία Ιταλών εφήβων τράβαγε selfie την ώρα της ληστείας με οπλισμένα τα χέρια -φωτογραφία που οδήγησε στη σύλληψη τους-, τότε που ένα ζευγάρι Πολωνών έπεσε από το γκρεμό στην προσπάθεια του να τραβήξει μια μια selfie τουριστική φωτογραφία, τότε που τρεις Ιταλοί μικροαπατεώνες, αφού έκλεψαν ένα iPhone από μια τουρίστρια τράβηξαν τους εαυτούς τους φωτογραφία με αποτέλεσμα να εντοπιστούν, τότε που μια 17χρονη Ρωσίδα έπεσε στο κενό ενώ προσπαθούσε να βγάλει μία selfie από την κορυφή σιδηροδρομικής γέφυρας στην Αγία Πετρούπολη, τότε που μια νεαρή από την Αλαμπάμα, ανέβασε στο Twitter μία selfie φωτογραφία της, στην οποία χαμογελά πλατιά, με φόντο το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς. Το απόγειο της selfie παθολογίας; Ο 19χρονος Ντάνι Μπάουμαν είναι ο πρώτος επίσημα καταγεγραμμένος Βρετανός με εθισμό στα selfies. Η επιθυμία του τραβήξει την «τέλεια selfie» μετεξελίχθηκε σε νοσηρή εμμονή. Εγκατάλειψε το σχολείο, κλείστηκε στο σπίτι για περίπου ένα εξάμηνο, έπαψε να τρώει, έχασε βάρος και για περισσότερες από δέκα ώρες ημερησίως δεν έκανε τίποτα άλλο από τον να τραβά φωτογραφίες του εαυτού του. Μέχρι που η μητέρα του τον βρήκε λιπόθυμο, όταν αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει παίρνοντας χάπια καθώς δεν κατάφερνε να τραβήξει την selfie που ονειρευτόταν.

Το γαλλικό περιοδικό L’ Express αναφέρεται στους υπερ-νάρκισσους σαν ένα σύμπτωμα μιας «κοινωνίας σε βλάβη» όσον αφορά στις συλλογικές αξίες και εκθέτει μια σειρά παραδειγμάτων «του σύγχρονου και δίχως όρια εγωκεντρισμού» από τους πολιτικούς μέχρι τις διασημότητες. Από τον Μύθο του Νάρκισσου, του νέου, που καθρεφτίζεται στο νερό και θαμπωμένος από την ομορφιά του πεθαίνει από μαρασμό εξαιτίας του ανικανοποίητου έρωτα προς τον ίδιο του τον εαυτό, μέχρι τον Πάπα Φραγκίσκο. Εξάλλου η γενιά Selfie δείχνει να τρέχει στην κούρσα για μια «ζωή σελέμπριτι»… Με αυταρέσκεια εμφανίζονται βγάζουν τα αυτό-πορτρέτα τους, όταν τρώνε, όταν διασκεδάζουν, όταν κοιμούνται, όταν πάνε για ψώνια, στις διακοπές, στη δουλειά, στο σχολείο… Η λίστα δεν έχει τέλος. Οι στιγμές χάνονται, μένουν όμως οι selfie.

«Μα γιατί τόσο εγωκεντρισμός;» αναρωτιέται από τη μεριά του το γαλλικό Nouvel Observateur, αναφερόμενο στα κορίτσια που αφού λεπτύνουν την μέση τους και φουσκώσουν τα στήθη τους, αναρτούν τις selfies τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όπως και στα αγόρια που αναδεικνύουν μέσα από σκιάσεις τους μύες τους. Με άλλα λόγια, οι έφηβοι είναι τόσο Πυγμαλίωνες του εαυτού τους…όσο και Νάρκισσοι.

Η κλινική ψυχολόγος-ψυχαναλύτρια Μαρίνα Φρανγκιαδάκη εξηγεί στο HOT DOC πως «το σώμα μας είναι πλέον μονίμως συνδεδεμένο με ένα μηχάνημα και η επικοινωνία με τον άλλο περνάει μέσω αυτού και μάλιστα μέσω της απεικόνισης της εικόνας μας ή με έναν λόγο όλο και περισσότερο φτωχά κωδικοποιημένο. Σαν να χρειάζεται μονίμως να επιβεβαιώνουμε στον άλλο αλλά και στον ίδιο μας τον εαυτό ότι το σώμα μας, ότι η ίδια μας η ύπαρξη υφίσταται και είναι σταθερή και να πρέπει να τη διασώζουμε από την ευθραυστότητα που την απειλεί. Η ειρωνεία αυτής της ιστορίας είναι ότι το κάνουμε προβάλλοντας τον εαυτό μας μέσα σε έναν virtual χώρο. Ο Λακάν ήδη από τη δεκαετία του ’70 προμήνυε πως η εμφάνιση των κάθε είδους γκάτζετ και της εικονικής πραγματικότητας θα αλλάξουν ριζικά τη σχέση του ανθρώπου με την πραγματικότητα. Η εποχή μας εξελίσσεται όλο και περισσότερο σε μια εποχή όπου η εικόνα παίζει πρωταρχικό ρόλο, υποβιβάζοντας το λόγο και την επικοινωνία μέσω αυτού».

Η γενιά selfie που μεγάλωσε με chat στο web και youtube, είναι πλήρως εξαρτημένη από την τεχνολογία και έχει μάθει να ονειρεύεται μόνο υπό καθεστώς ανασφάλειας και δίχως προοπτικές μιας καλύτερης ζωής από τους προκατόχους της. Επιδίδεται μετά μανίας και μέχρι εξαντλήσεως στην αυτοφωτογράφηση, ενίοτε αναζητά πλασματικούς social media followers, σε ένα κυνήγι μάταιης διαδικτυακής αποδοχής. Ίσως γιατί δεν βλέπει να έχει απομείνει κάτι άλλο. Γεννήθηκε μετά το Παγκόσμιο Ξύπνημα του Διαδικτύου, μεγάλωσε μέσα σε οθόνες και ενηλικιώνεται μέσα σε μια κρίση διαρκείας. Ακόμα και όταν εξεγείρεται, αρέσκεται στο να τραβά τις αυτοπροσωπείες της, με ένα «λάγνο βλέμμα» μόνιμα στραμμένο στην κάμερα ενός smartphone. «Κάμερα καμερούλα μου, πες μου ποια είναι η πιο όμορφη και πόσα λάικς θα πάρω…».

το άρθρο δημοσιεύθηκε στο Hot Doc # 64, που κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 2014

Να και κάποιος σύνδεσμος αυτοπροβολής : Πάτα εδώ για να δεις τι σου λέμε...

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Προσωπικά δεδομένα : Συζύτηση κομμένη

Πόση χαρά έχουν οι άνθρωποι των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, δηλαδή... Από το 2008 που ανακάλυψαν οι Έλληνες το facebook, χάθηκε η κάθε αγνότητα που ξέραμε. Και ύστερα ήρθε το 2009-2010, όπου οι Έλληνες ανακάλυψαν το twitter, αυτό το μέσο που χρειάζεσαι 140 χαρακτήρες (συμπεριλαμβάνονται κενά, τελειές, σημεία στίξης κλπ). Και μετά τι ?

Από το 2008, όλοι οι Έλληνες μας δείχνουν τι κάνουν στη προσωπική τους ζωή μέσα από φωτογραφίες, σκέψεις και άλλες υπαρξιακές αναζητήσεις...

Και όλοι οι άνθρωποι σου λέω, είναι χαρούμενοι, χαρούμενες εικόνες, χαρούμενες φάτσες, όλα πασπαλισμένα σ' ένα ροζ συννεφάκι του διαδικτύου.

Άλλα βέβαια, υπάρχει και το άλλο, φωνάζουν κάποιοι άνθρωποι όταν τους παίρνεις κάτι από το μέσο κοινωνικής δικτύωσης !!!

Λοιπόν, ακούστε επιτέλους κάτι ! Είστε "φακελωμένοι" μέσα σ' ένα κόσμο των μέσων μαζικής επικοινωνίας, γιατί το διαδίκτυο είναι και αυτό ένα μέσο μαζικής επικοινωνίας και άμα θέλατε να μην φωνάζετε και να ωρύεστε ότι σας πήραν κάτι, να μην συμμετέχατε μέσα σ' αυτό με τα ονόματά σας ή τις φωτογραφίες σας. Παρ' τε το χαμπάρι και μην καλείτε την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για "παραβίαση των προσωπικών σας δεδομένων". Εσείς δώσατε δικαιώματα με το να μας δείχνετε τη προσωπική σας ζωή μέσα από αυτά τα διαόλια. Τι νομίζατε, ότι εμείς δεν θα τα βρούμε κάποτε ? Είναι στο διαδίκτυο αυτή τη στιγμή και αυτή τη στιγμή προβάλλεσαι με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο !!!

Τώρα θα γίνετε ρόμπες, χωρίς να το θέλετε...

Γι' αυτό θα συνεχίσετε να μας αποκαλύπτετε την προσωπική σας ζωή. Ελάτε να μας την δώσετε απλόχερα λοιπόν, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που κάποιοι σας "παραβιάζουν τα προσωπικά σας δεδομένα". Δωσ'τε τα όλα λοιπόν, στον λαό σας για μερικά like...

Ξεφτιλίσου και εσύ για μερικά like...
 
Να και μερικοί σύνδεσμοι :






Και κάποιοι δίνουν το e-mail τους και το λογαριασμό τους στο Facebook :


Αυτές είναι οι αποδείξεις μας...
 
Και ο Νάσος Γουμενίδης στο Nassos Blog, δημοσιεύει φωτογραφίες από προφίλ στο facebook με νεαρές, όμορφες κοπέλες...
 
Γι' αυτό κλείστε τα προφίλ σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για πάντα...

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

Κείμενο για το λάιφσταιλ στην Ελλάδα από τον διαδικτυακό "Αντίλογο" + βίντεο με συνέντευξη Παναγιώτη Χατζηστεφάνου στον "98 FM" + βίντεο με συνέντευξη Αλέξανδρου Κοντοπίδη στον "98 FM"

Στην Γαλλία κυρίως και σε άλλες χώρες σε περίπτωση καταιγίδων και κεραυνών οι άνθρωποι βγάζουν το καλώδιο των τηλεοράσεων από την πρίζα, στην χώρα μας αντίθετα, όχι απλά δεν βγάζουμε το καλώδιο από την πρίζα ίσα ίσα τις περισσότερες φορές καθόμαστε κλεισμένοι στα σπίτια μας και παρακολουθούμε τηλεόραση.

Με την συμβολή λοιπόν της τηλεόρασης και πιο συγκεκριμένα των πρωινάδικων και μεσημεριανών κουτσομπολίστικων εκπομπών των κρατικοδίαιτων λακέδων τύπου Κωστόπουλου και Θέμου όπου η κοινωνική επιτυχία αποτιμάται σε λογαριασμούς τράπεζας, κότερα, σπίτια, εξοχικά, φαντεζί διακοπές στη Μύκονο και παροχές που εξασφαλίζουν οι διασυνδέσεις, βρομάνε σεξισμό και αποθέωναν την ματαιοδοξία.Με τα lifestyle έντυπα που παρουσιάζουν συγκεκριμένα πρότυπα ομορφιάς για τις γυναίκες όπως είναι οι ανορεκτικές μοντέλες stars του τίποτα, είδωλα της κενότητας, κώδικες συμπεριφοράς, "must" μέρη για να επισκεφτείς, διασκεδαστήρια φτηνής και μαζικής κουλτούρας.



Έτσι λοιπόν στην Ελλάδα χτίστηκε και χτίζεται ακόμα σήμερα το βασίλειο της ξανθιάς με την μαύρη ρίζα, του κώλου που γίνεται προσκύνημα, της λίστας με πράγματα που πρέπει να κάνεις για να είσαι "in", δηλαδή ένας υποκριτικός και ρηχός τρόπος ζωής που φυτοζωεί με τα ψέματα. Και ίσως ήρθε η ώρα να καταρρεύσει(;). Η μονότονη επανάληψη του πρότυπου συμπεριφοράς "10-12ωρη εργασία, σπίτι, θεάματα, ποτάκια" αποτελούσε και αποτελεί εδώ και δεκαετίες έναν προκαθορισμένο τρόπο ζωής που μας πλάσαραν, στην ουσία πράγματα τα οποία σε καμία περίπτωση δεν αγγίζουν την πραγματική φύση του ανθρώπου. Δυστυχώς το κοινό τρώει ότι του σερβίρεις στην μεγάλη του πλειοψηφία, γιατί εκπαιδεύεται μεθοδικά γι' αυτό. Δεν θα στεναχωρηθώ προσωπικά καθόλου αν κλείσουν περιοδικά τύπου "Nitro", αν απαλλαγούμε από μεσημεριανές εκπομπές επειδή δεν υπάρχει τηλεθέαση. Όλα αυτά που προανέφερα, οι μεγάλες νύχτες στα σκυλάδικα και γενικότερα η εφήμερη διασκέδαση, το lifestyle του φαίνεσθαι που ακολουθούμε πιστεύω πηγάζει σε μεγάλο βαθμό από ανασφάλειες που έχουμε μέσα μας.



Αν δεν έχεις νιώσει αηδία βιώνοντας κάποια στιγμή αυτόν τον τρόπο ζωής το να ακούς ακούσματα δηλαδή του τύπου ''υποβρύχιες καταστροφές'' σε κάποιο μαγαζί και να βλέπεις άβουλα στην ουσία πλάσματα χωρίς άποψη και γνώμη,χωρίς προσωπικότητα να διασκεδάζουν κάθε αυτό τον τρόπο ξέροντας πως πίσω από τα χαμόγελα και τον χορό κρύβονται τεράστιες ανασφάλειες και ένα αίσθημα κενότητας δεν θα καταλάβεις για τι πράγμα μιλάω. Παρόλα αυτά είμαι αισιόδοξος στο ότι κάποια στιγμή θα καταρρεύσει αυτός ο glitter πύργος, γιατί πολλοί άνθρωποι θέλοντας και μη βλέπουν την πραγματικότητα, έστω και με τον βίαιο τρόπο. Και θέλουν να ψαχτούν, θέλουν να αλλάξουν πορεία. Ακόμη κι αν υπάρχουν άτομα που γεμίζουν τα σκυλάδικα και θέτουν ως προτεραιότητα την εξωτερική τους εμφάνιση σύντομα θα πατήσουν στις λάσπες. Σίγουρα πραγματική διασκέδαση δεν είναι να είσαι στριμωγμένος σε ένα σκυλάδικο με ένα ποτό στο χέρι με την μουσική τόσο δυνατά που να μην ακούς ούτε την φωνή σου, ούτε επίσης ψυχαγωγία είναι να κάθεσαι για ώρες στον καναπέ μπροστά από μία τηλεόραση παρακολουθώντας τηλεσκουπίδια, σίγουρα πραγματική διασκέδαση και ψυχαγωγία είναι κάτι άλλο,οπότε αν σταματήσουμε να κάνουμε αυτά που δεν ανήκουν στους πραγματικούς τρόπους διασκέδασης και ψυχαγωγίας κάνουμε το πρώτο βήμα ώστε να φτάσουμε σε αυτούς που όντως είναι.

Κλείνοντας θέλω να παραθέσω ένα σύνθημα που ταιριάζει απόλυτα στην περίπτωση και διάβασα σε έναν τοίχο ''το lifestyle είναι μοναδικό από μηδενικό σε κάνει νούμερο''. Γιατί αλήθεια πιστεύω πως από τα πιο αυθεντικά στην ψεύτικη εποχή μας συμβάντα είναι τα ανώνυμα συνθήματα σε τοίχους,είναι τόσο αντιπροσωπευτικά της σημερινής κατάστασης και τόσο αιρετικά αφού λένε αλήθειες που ''σφάζουν'', καθώς λοιπόν η αλήθεια κάπως πρέπει να ειπωθεί ας είναι έτσι, να γραφτεί πάνω σε γκρι μουντούς τοίχους.